ake

 

De ake is een vereniging en heeft ongeveer 300 leden. De ake richt zich op de beeldende kunsten. Wil je zelf tekenen, schilderen, beelden of keramiek maken dan kun je bij de ake terecht. Je bent op de cursussen en tijdens het vrijwerken vooral voor jezelf bezig. Het gaat om je eigen ontwikkeling. 

In de cursussen en workshops, geleid door gekwalificeerde docenten, krijg je de kneepjes van deze beeldende kunsten uitgelegd en kun je er zelf mee aan het werk. Naast de 20-tal cursussen zijn er vrijwerkgroepen. Daar helpen leden elkaar verder zonder docent. De vrijwerkgroepen bieden een combinatie van ontwikkeling en gezelligheid.  

Veel leden nemen ook deel aan de verschillende kunstmarkten in Zuid-Oost Drenthe. Ook organiseert de ake jaarlijks de kunstmarkt in Emmen. Op 6 juni 2015 verschenen er 83 kramen in het centrum van Emmen - op een steenworp afstand van waar we 45 jaar geleden begonnen zijn.  De onweersbuien waren vertrokken. Met een zonnetje, frisse windvlagen en veel publiek was het een geslaagde markt. Het is daarmee een van de grootste kunstmarkten van Drenthe.

In een aantal lokaties vullen de ake-leden wisselende tentoonstellingen: het Schepers ziekenhuis, de verzorgingshuizen de Horst, Zuidermarke, Oostermarke, de Schans en de apotheek Klazienaveen. In ons eigen atelier wisselen de groepen van de docenten elkaar af.

Al jaren is er een tentoonstelling van de ake bij het CBK. Op de verdieping in de Fabriek in Noordbarge wordt de ake leden-tentoonstelling 2016 gehouden.

Het thema is dit jaar : Wat een theater!

Gezamenlijk zorgen we ervoor dat deze - behoorlijk unieke - vereniging om onszelf artistiek te ontwikkelen in stand blijft: gebouw, terrein, inventaris, cursusboekje, website en de gebruikelijke verenigingszaken moeten op orde blijven. Naast het bestuur en de 'vaste' vrijwillige krachten helpen de leden hieraan mee. De ledenvergadering wordt jaarlijks in oktober gehouden.