ake

De ake is een vereniging en heeft ongeveer 300 leden. De ake richt zich op de beeldende kunsten. Wil je zelf tekenen, schilderen, beelden of keramiek maken dan kun je bij de ake terecht. Je bent op de cursussen en tijdens het vrijwerken vooral voor jezelf bezig. Het gaat om je eigen ontwikkeling.

In de cursussen en workshops, geleid door gekwalificeerde docenten, krijg je de kneepjes van deze beeldende kunsten uitgelegd en kun je er zelf mee aan het werk. Naast de 20-tal cursussen zijn er vrijwerkgroepen. Daar helpen leden elkaar verder. De vrijwerkgroepen bieden een combinatie van ontwikkeling en gezelligheid.

Veel leden nemen ook deel aan de verschillende kunstmarkten in Zuid-Oost Drenthe. Ook organiseert de ake jaarlijks de kunstmarkt in Emmen. Op 24 mei 2014 verschenen er 95 kramen in het centrum van Emmen - op een steenworp afstand van waar we 45 jaar geleden begonnen zijn.  Met een zonnetje en veel publiek was het een geslaagde markt. Het is daarmee in iedergeval een van de grootste kunstmarkten van Drenthe

In een aantal lokaties: Schepers ziekenhuis, een aantal verzorgingshuizen en de apotheek in Klazienaveen vullen de ake-leden wisselende tentoonstellingen. Ook hebben we al jaren een tentoonstelling bij het CBK. De verdieping in de Fabriek in Noordbarge zal komende decembermaand de ake tentoonstelling met het thema - de Ontmoeting  herbergen. Alle leden kunnen daaraan deelnemen.

Gezamenlijk zorgen we ervoor dat deze - behoorlijk unieke - vereniging om onszelf artistiek te ontwikkelen in stand blijft: gebouw, terrein, inventaris, cursusboekje, website en de gebruikelijke verenigingszaken moeten op orde blijven. Naast het bestuur en de 'vaste' vrijwillige krachten helpen de leden hieraan mee. De ledenvergadering wordt jaarlijks in oktober gehouden.

Hieronder de laatste nieuwe docenten

akeKunstClub - Linda Dijkstra

KC1: akeKunstClub   Do 15:00 – 17:00

Ieder kind is creatief! Creativiteit gebruik je bijvoorbeeld bij het maken van ‘je eigen’ tekeningen of beelden. Zelf bedenken van oplossingen voor allerlei andere problemen vraagt om diezelfde creativiteit. Creatief denken, of verbeeldingskracht, kun je heel goed leren en ontwikkelen. En daar heb je een leven lang profijt van!

De kunstlessen bij de akeKunstClub zijn met deze gedachte samengesteld voor kinderen. Ze stimuleren de fantasie en zijn gericht zijn op het proefondervindelijk werken en omgaan met materialen. In de lessen werk je met verschillende technieken zodat je steeds weer wat nieuws leert. Zo krijg je meer  ʻskillsʼ en kun je steeds beter ’je eigen’ werk maken, proberen een bepaalde techniek onder de knie krijgen of een talent ontplooien. De docente, Linda Dijkstra, helpt je steeds een stapje verder.

De cursus start met de open les op 9 oktober. We beginnen aansluitend op school en er is limonade. Voor het benodigde lesmateriaal wordt gezorgd.

Docent Linda Dijkstra is kunstprofessional en bevoegd kunstdocent.

Blok 1 maak je eigen boek

Leer werken met tekenpen en Oost-Indische inkt en ecoline, maak illustraties voor je boek, ontwerp het boekomslag en ga het boek inbinden.

Blok 2 stilleven schilderen

Teken wat je echt ziet, schilder op verschillende manieren, leer over kleur, kleur-gebruik, kleurmengen, compositie en perspectief en schilder op doek.

Blok 3 handpop en robotica

Experimenteer met hout en textiel. Verken de technieken zagen schuren, borduren, appliqueren en assembleren, en maak zo te gekke mensfiguren.

Blok 4 3D in klei en steen

Kneed, hak, boetseer, beitel, rasp en/of polijst klei, gips of steen met driedimensionale technieken,......tot een mooie ruimtelijke vorm

Blok 5 striptekenen en grafitti

Wordt de striptekenaar en leer hoe hij werkt. Maak je eigen figuurtje en leer ‘m bewegen. Je eigen stripverhaal mag je ook cartoon noemen.

Blok 6 lessen €65,- ,2 blokken €125,- ,3 blokken €180,- ,4 blokken €230 en 5 blokken €280,-

Doelgroep: kinderen van 9-12 jaar,         min. 8 tot max. 12 leerlingen

Bekijk hier de flyerakekunstclup.pdf

Schilderen - Mark Lisser

ML1: Schilderen Do 19:00 – 21:30

Als je begint maak je kennis met allerlei elementaire technieken. Kennis van deze technieken vergroot de mogelijkheden om zelf verzonnen of bestaande dingen vast te leggen in een tekening of schilderij. Je leert verschillende materialen te gebruiken, waaronder olie- acryl- en aquarelverf, potlood en houtskool. Ook begrippen als compositie, lichtval, kleurenleer, diepte etc. maak je je eigen. Vaak pas je deze technieken als gevorderde toe aan de hand van een aantal thema’s. Via deze thema’s probeer je met behulp van de docent een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Voorbeelden van dergelijke thema’s zijn: Hoe druk je rust uit? Of hoe schep je ruimte?
Je leert het materiaal te kiezen dat bij het onderwerp of thema past. Door kunstwerken uit allerlei perioden te bespreken.
De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden, elke groep heeft een eigen programma.