ake

De ake is een vereniging en heeft ongeveer 300 leden. De ake richt zich op de beeldende kunsten. Wil je zelf tekenen, schilderen, beelden of keramiek maken dan kun je bij de ake terecht. Je bent op de cursussen en tijdens het vrijwerken vooral voor jezelf bezig. Het gaat om je eigen ontwikkeling.

In de cursussen en workshops, geleid door gekwalificeerde docenten, krijg je de kneepjes van deze beeldende kunsten uitgelegd en kun je er zelf mee aan het werk. Naast de 20-tal cursussen zijn er vrijwerkgroepen. Daar helpen leden elkaar verder zonder docent. De vrijwerkgroepen bieden een combinatie van ontwikkeling en gezelligheid.

Veel leden nemen ook deel aan de verschillende kunstmarkten in Zuid-Oost Drenthe. Ook organiseert de ake jaarlijks de kunstmarkt in Emmen. Op 24 mei 2014 verschenen er 95 kramen in het centrum van Emmen - op een steenworp afstand van waar we 45 jaar geleden begonnen zijn.  Met een zonnetje en veel publiek was het een geslaagde markt. Het is daarmee in iedergeval een van de grootste kunstmarkten van Drenthe.

In een aantal lokaties vullen de ake-leden wisselende tentoonstellingen: het Schepers ziekenhuis, de verzorgingshuizen de Horst, Zuidermarke, Oostermarke, de Schans en de apotheek Klazienaveen. In ons eigen atelier wisselen de groepen van de docenten elkaar af.

Al jaren is er een tentoonstelling van de ake bij het CBK. Op de verdieping in de Fabriek in Noordbarge wordt de ake leden-tentoonstelling 2015 gehouden. De opening is op 26 november 2015 en de tentoonstelling loopt tot 17 januari 2016

Het thema is dit jaar : Emmen Zoo

Gezamenlijk zorgen we ervoor dat deze - behoorlijk unieke - vereniging om onszelf artistiek te ontwikkelen in stand blijft: gebouw, terrein, inventaris, cursusboekje, website en de gebruikelijke verenigingszaken moeten op orde blijven. Naast het bestuur en de 'vaste' vrijwillige krachten helpen de leden hieraan mee. De ledenvergadering wordt jaarlijks in oktober gehouden.

akeKunstClub - Linda Dijkstra

KC1-5: akeKunstClub   Do 15:00 – 17:00

De kunstlessen bij de akeKunstClub stimuleren je fantasie en zijn gericht op het proefondervindelijk werken en omgaan met materialen. In de lessen werk je met verschillende technieken zodat je steeds weer wat nieuws leert. Zo krijg je meer ╩╗skills╩╝ en kun je steeds beter ’je eigen’ werk maken, proberen een bepaalde techniek onder de knie krijgen of je talent ontplooien. Linda helpt je steeds een stapje verder. We beginnen meteen na school.

Ieder kind is creatief! Creativiteit gebruik je bijvoorbeeld bij het maken van ‘je eigen’ tekeningen of beelden. Zelf bedenken van oplossingen voor allerlei andere problemen vraagt om diezelfde creativiteit. Creatief denken, of verbeeldingskracht, kun je heel goed leren en ontwikkelen. En daar heb je een leven lang profijt van! En je maakt ook nog iets moois.

Het eerste akekunstclub-blok start op 17 september. Je kunt je per blok van 6 lessen opgeven. Opgave en informatie bij de secretaris <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0591-631835. Voor het benodigde lesmateriaal en limonade wordt gezorgd!

Lesgeld: 1 blok €65,-: bij aanmelden vóór 29 aug €60,- ! ,   2 blokken €120,- ,  3 blokken  €180,-,   4 blokken €230,-,    5 blokken  €280,-.

De blokken van de ake kunstclub zijn aangemeld bij de participatiewebshop van de gemeente Emmen. Kinderen met een budget kunnen er gebruik van maken.

Vrijwerken

Binnen de vereniging bestaat er de mogelijkheid van groepsgewijs vrijwerken. Hierbij gaat een groep leden gezamelijk aan de slag zonder docent. Vaak begint het met een cursus en de wens vaker bezig te zijn in ons gebouw.  Als er geen les wordt gegeven is er in principe de mogelijkheid het lokaal te gebruiken. Er is wel een vergoeding per dagdeel voor het lokaal: verwarming, schoonmaak, onderhoud, en de koffie of thee. Momenteel is dat €3,-.

De vrijwerkgroepen waarbij je je als lid kunt aansluiten zijn:

Quilten,                                   1 keer per maand, op de eerste dinsdagmorgen

Boetseren,                                      wekelijks, op de donderdagmiddag

Schilderen,                     2 keer per maand - oneven weken, op de vrijdagmiddag

en wekelijks op de donderdagmiddag

Portret                                      wekelijks, op de maandagmiddag

Grafiek                                     wekelijks op de donderdagmorgen

Modelschilderen                  zaterdag, maandelijks - programma op de borden

Je kunt je bij een bestaande groep aansluiten. Het weekprogramma, met de lessen en de vrijwerkgroepen, wordt aan het begin van het seizoen opgehangen. Je kunt langsgaan en kijken of het klikt en er nog ruimte is.

Het bestuurslid dat het gebouw beheerd moet wel toestemming geven voor een nieuwe vrijwerkgroep. Er is een contactpersoon nodig en een afspraak hoe de vrijwerkbijdrage geind wordt. Het bestuurslid controleert of er ruimte het lesrooster en past bij andere afspraken in de agenda.

Schilderen - Mark Lisser

ML1: Schilderen              Do 19:00 – 21:30
ML2: Schilderen               Vr 13:00 – 15:30

Als je begint, maak je kennis met allerlei elementaire technieken. Kennis van deze technieken vergroot de mogelijkheden om zelf verzonnen of bestaande dingen vast te leggen in een tekening of schilderij. Je leert verschillende materialen te gebruiken, waaronder olie-, acryl- en aquarelverf, potlood en houtskool. Ook begrippen als compositie, lichtval, kleurenleer, diepte etc. maak je je eigen. Vaak pas je deze technieken als gevorderde toe aan de hand van een aantal thema’s. Via deze thema’s probeer je met behulp van de docent een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Voorbeelden van dergelijke thema’s zijn: Hoe druk je rust uit? Of hoe schep je ruimte? Je leert het materiaal te kiezen dat bij het onderwerp of thema past. De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden, elke groep heeft een eigen programma.